En poursuivant votre navigation sur ce site vous acceptez l’utilisation de cookies.

J’accepte

Zichtbaar in het verkeer? Fietsen in de winter? Brussel Mobiliteit komt in actie en geeft tips!

Van oktober tot november stijgt het aantal ongevallen met voetgangers aan het begin en het einde van de schooldag in Brussel met 28%. Bestuurders moeten extra waakzaam zijn en nog meer op hun snelheid letten. Brussel Mobiliteit onderneemt daarnaast acties om actieve weggebruikers te herinneren aan het belang van zichtbaarheid in de donkere maanden.”

18 oktober 2023


Het slechte weer en de donkere dagen staan voor de deur… Brussel Mobiliteit maakt van de gelegenheid gebruik om te herinneren aan enkele tips om zo zichtbaar mogelijk  te zijn in het verkeer. Elke weggebruiker heeft de verantwoordelijkheid het verkeer voortdurend goed te zien. Jezelf zichtbaarder maken kan daarbij helpen.

Pas je snelheid aan en wees dubbel waakzaam, vooral op kruispunten

Door de vermindering van het daglicht 's ochtends en 's avonds worden kwetsbare weggebruikers nog meer blootgesteld aan de risico's die gepaard gaan met de duisternis. Op de weg is het risico niet gelijk verdeeld. Minder kwetsbare weggebruikers hebben een grotere verantwoordelijkheid, zeker ten opzichte van kinderen. Respecteer daarom de infrastructuur voor andere weggebruikers en pas je snelheid aan. Ter herinnering, in Brussel is een maximumsnelheid van 30 km/u de norm, tenzij anders aangegeven op bepaalde grote wegen, en soms 20 km/u in (woon)erven!

Een zichtbaarheidsexperiment voor scholen

Van 27 november tot 1 december organiseert Brussel Mobiliteit een exclusief zichtbaarheidsexperiment om leerlingen van het 5de en 6de leerjaar bewust te maken van het belang om zichtbaar te zijn in het donker.

In het duister gehuld in een ruimte van 50 meter lang, met slechts één enkele lichtbron die de koplampen van een auto voorstelt, zullen de leerlingen ontdekken met welke kleding/uitrusting ze het best zichtbaar zijn...

Leerkrachten in Brusselse scholen kunnen hun klas inschrijven tot 30 oktober 2023 via Safe to School. Op deze website vinden ouders, kinderen en leerkrachten ook alle tips en spelletjes om de veiligheid van kinderen op weg naar school te verbeteren.

Maak je fiets winterklaar!

Om fietsers te bedanken en aan te moedigen in de wintermaanden te blijven fietsen, organiseert Brussel Mobiliteit een "checkup voor een winterklare fiets" (banden, remmen, zichtbaarheid, enz.).

Kom op 9 november 2023 van 7 tot 9 uur naar de Gulden Vlieslaan, de Ninoofsepoort of een van de vele andere Brusselse locaties voor een check-up en krijg een gratis ontbijt met muzikale omlijsting. Indien je fiets hersteld moet worden, kan je voor de reparatie terecht bij de fietspunten (Cyclo) en participatieve ateliers (Voot) met een kortingsbon die geldig blijft tot 31 december 2023 .

Er nemen ook 21 middelbare scholen deel aan het programma. Zij ontvangen verlichtingskits om uit te delen aan hun leerlingen zodat ze hun fiets beter kunnen uitrusten.

Verplichte uitrusting

Ter herinnering, op fietsen EN steps zijn volgende verplicht:

een wit licht vooraan en een rood licht achteraan, zichtbaar vanop 100 meter

een witte reflector vooraan en een rode achteraan

voor fietsen + 

een witte of oranje reflector op de pedalen

reflectoren op de wielen of een reflecterende strip op de banden of spaken.

voor steps + 

een witte reflecterende strip aan weerszijden van de voetsteunen of in de vorm van een cirkel aan weerszijden van de banden.