En poursuivant votre navigation sur ce site vous acceptez l’utilisation de cookies.

J’accepte

Floya in opmars

Floya in opmars met meer dan 100.000 downloads

Floya, de nieuwe multimodale mobiliteitsapp die de MIVB ontwikkelde in opdracht van het Gewest, werd al meer dan 100.000 keer gedownload. De app, die in september werd gelanceerd, verenigt verschillende spelers op het vlak van zachte en gedeelde mobiliteit en blijft evolueren met nieuwe functies en nieuwe operatoren.

Floya is de MaaS-toepassing - voor "Mobility as a Service" - die de MIVB en het Gewest in september 2023 lanceerden. De app verenigt de verschillende Belgische openbaarvervoersmaatschappijen (MIVB, De Lijn, NMBS en TEC) en diverse spelers op het vlak van gedeelde mobiliteit, zoals fietsen, steps, auto's en taxi's. Het is een echte mobiliteitsportefeuille waarmee je je reis kan plannen, reserveren en betalen, allemaal in dezelfde app. Amper vier maanden na de lancering werd de multimodale app al meer dan 100.000 keer gedownload. Een succes dat de aantrekkingskracht bevestigt van een end-to-end reis- en planningsapp gericht op zachte mobiliteit.

Functies die evolueren

De Floya-app zal blijven evolueren en almaar meer diensten en mogelijkheden aanbieden. Taxis Verts heeft zich in oktober bij de app gevoegd. De kleuren van de kaart om je weg te vinden werden herbekeken op basis van feedback van gebruikers, waardoor ze onder andere makkelijker leesbaar worden.

In 2024 zal Floya de operatoren Voi en Bolt integreren, de nieuwe operatoren die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest erkende. Op het vlak van ticketing zal de digitale Brupass rechtstreeks in Floya worden aangeboden, zodat reizigers hun reis met de MIVB, De Lijn, TEC en NMBS kunnen plannen, betalen en afronden in de app, inclusief ticketvalidatie. Betalen wordt ook eenvoudiger dankzij de toevoeging van Bancontact als betaalmethode.

Verbeteringen aan de digitale toegankelijkheid, de zogenaamde WCAG of Web Content Accessibility Guidelines, van de app zijn ook gepland. Dat gebeurt in twee tijden: WCAG 2.0 niveau A tegen de eerste helft van het jaar en niveau AA tegen de tweede helft van 2024.

Nieuwe fiets- en stepoperatoren

Vanaf 1 februari vermindert het Gewest het aantal operatoren van deelsteps en -fietsen in Brussel. De spelers die werden geselecteerd na een oproep tot kandidaatstelling zijn Dott en Bolt voor steps en Dott, Bolt en Voi voor fietsen.

De fietsen en steps van TIER zullen de Floya-app in februari verlaten, terwijl Bolt in de lente van 2024 zal toetreden en Voi later dit jaar. In de tussentijd kunnen Floya-gebruikers Dott-fietsen en -steps lenen, evenals Villo!-fietsen, die niet onder de nieuwe maatregelen vallen.

Een overzicht van de dropzones dankzij Floya

De andere maatregel om deelsteps en -fietsen in Brussel te reguleren is de veralgemening van dropzones. Voortaan moeten gebruikers hun voertuigen na gebruik achterlaten in een dropzone. Het aantal dropzones zal de komende weken toenemen om het achterlaten van fietsen en steps te vergemakkelijken en tegelijkertijd een einde te maken aan versperde voetpaden.

De gemeenten zetten de grondmarkeringen van deze parkeerzones verder. In de tussentijd zijn dropzones zichtbaar in Floya zodra ze zijn gedefinieerd door de lokale autoriteiten, zelfs als de markeringen nog niet zijn aangebracht. Wanneer een reservering wordt gemaakt, geeft Floya aan waar de gebruiker zijn step of fiets kan lenen en inleveren na gebruik.

Meer informatie op floya.brussels