En poursuivant votre navigation sur ce site vous acceptez l’utilisation de cookies.

J’accepte

De VGC en vzw Lasso zetten zich in voor de participatie van personen met een handicap aan kunst en cultuur

De VGC en vzw Lasso zetten zich in voor de participatie van personen met een handicap aan kunst en cultuur


In 2023 startte vzw Lasso samen met partners Groep Intro en Hubbie het project ‘Brussels Art Inclusive’ op.
Met dit initiatief creëren zij een netwerk tussen organisaties uit de culturele en artistieke sector en verenigingen voor personen met een handicap.

 

De kruisbestuiving tussen beiden leidt tot ontmoeting en experiment: zo organiseren ze evenementen rond inclusie en begeleiden ze organisatoren van evenementen zoals Kunstenfestivaldesartsof Plazey. 

Deze ervaringen resulteerden ook in een reeks tips rond handicapsensitief werken en artistieke ervaringen aanbieden.


Het VGC-college besliste nu om de uitbouw van dit project verder te steunen, als belangrijk laboratorium voor de participatie van personen met een handicap.

 

In het tweede projectjaar zullen de projectdragers inzetten op nieuwe experimenten voor personen met een handicap en hun begeleiders. 
Zo willen ze een ‘prikkelarme tool’ ontwikkelen om rond kunst en cultuur in gesprek te gaan met een groep personen met een (vermoeden van) handicap.

Lasso zal ook de opgedane kennis delen met het breed netwerk van organisaties en vrijwilligers, en hun richtlijnen voor de organisatie van festivals en evenementen verspreiden.


 

VGC-Collegevoorzitter Elke Van den Brandt:

Brussel heeft een enorme artistieke en culturele rijkdom. Maar om een inclusieve stad te zijn, willen we de volledige participatie van personen met een handicap zodat die rijkdom toegankelijk is voor hen én samen met hen ontstaat. 
Met ‘Brussels Art Inclusive’ bouwen vzw Lasso en haar partners bruggen tussen de culturele sector en personen met een handicap. Zo maken we samen evenementen en initiatieven inclusief en nemen we zichtbare of onzichtbare drempels weg.

 

Ieder persoon heeft andere interesses en voorkeuren. Daarom is het zo cruciaal om ook de unieke ervaringen van personen met een handicap mee te nemen.

Daar kunnen we alleen maar van leren en beter van worden, in de culturele sector en ver daarbuiten.