En poursuivant votre navigation sur ce site vous acceptez l’utilisation de cookies.

J’accepte

Brussel test een systeem van beveiligde fietsenrekken

Om fietsendiefstal tegen te gaan, is Brussel Mobiliteit op zoek naar innovatieve ideeën om veilig je fiets op straat te kunnen stallen. Na een projectoproep zullen twee operatoren vanaf begin 2024 een test uitvoeren en  beveiligde fietsenrekken aanbieden.

23 augustus 2023

Brussel Mobiliteit nodigde het afgelopen jaar privéoperatoren uit om projecten voor te stellen om een beveiligde infrastructuur voor fietsparkeren op straat aan te bieden om de kloof te dichten tussen gereserveerd parkeren (fietsboxen) of beveiligd off street parkeren (parkings) en "onbeschermd" parkeren (fietsnietjes).

Het project maakt deel uit van een beleid om actieve mobiliteit te bevorderen. Op de openbare weg worden fietsenstallingen geplaatst die eruit zien als gewone fietsenrekken, maar die een hoger veiligheidsniveau bieden.

Elke Van den Brandt, Brussels Minister van Mobiliteit : "In Brussel willen veel mensen graag fietsen, maar ze doen het niet omdat ze geen veilige plek hebben om hun fiets te stallen of omdat ze bang zijn dat hun fiets gestolen wordt. We werken uiteraard samen met de politiezones om diefstal tegen te gaan en we willen een reeks veilige stallingsoplossingen aanbieden. We verwelkomen een breed scala aan oplossingen in deze sector. We werken graag samen met creatieve aanbieders."

Het doel is om een veilige oplossing voor kort parkeren te bieden voor fietsers die hun fiets extra willen beveiligen, met behulp van eenvoudige toestellen die worden geactiveerd met een kaart of smartphone en die op het frame van de fiets worden vergrendeld met een hoger beveiligingsniveau dan een eenvoudig afzonderlijk hangslot.

Het systeem dat wordt getest is aangepast aan zoveel mogelijk verschillende soorten fietsen: stadsfietsen, vouwfietsen, longtails, bakfietsen, enz., met aantrekkelijke prijzen  voor gebruikers, zowel voor occasioneel gebruik als via abonnementsformules.

De operatoren Sharelock en Locky werden geselecteerd in het kader van deze projectoproep en zullen elk hun oplossing op proef beschikbaar stellen op 50 locaties in Brussel. Er komen dus meer dan 100 locaties in totaal, voor een capaciteit van ongeveer 500 beveiligde fietsen. De locaties zullen worden bepaald met de hulp van het Brussels gewestelijk parkeeragentschap Parking.brussels. Hun platform Cycloparking kan worden gebruikt om de vraag naar beveiligd parkeren te meten en de wijken te lokaliseren waar de behoefte het grootst is.

Sharelock is een Frans bedrijf dat het gebruik van fietsen in de stad wil stimuleren. Naast de fietsverzekering ontwikkelde het bedrijf een gepatenteerd netwerk van connected sloten dat zijn waarde al heeft bewezen in verschillende Franse steden (het is al meer dan 6.000 keer gebruikt en er zijn geen fietsen gestolen). Het netwerk van sloten is 24/7 toegankelijk via een app en fietsers kunnen ze desgewenst ook van tevoren reserveren. De service biedt een terugbetaling als de fiets wordt gestolen, en een pay-as-you-go prijs of een maandabonnement voor onbeperkt gebruik.