En poursuivant votre navigation sur ce site vous acceptez l’utilisation de cookies.

J’accepte

Nu zondag doet Brussel het zonder auto!

Wanneer is het gewest afgesloten? Hoe verplaats je je best? Welke regels moet je naleven? Hieronder alle praktische informatie.

12 september 2023


Zaterdag 16 september start de Europese Week van de Mobiliteit. Dit jaar staat die in het teken van de multimodaliteit met nieuwe app Floya, die alle vervoermiddelen in Brussel bundelt en zo uw verplaatsingen vereenvoudigt. En zondag 17 september is het afspraak voor de traditionele Autoloze Zondag in het hele Brusselse gewest.

Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit: "Brussel herademt op Autoloze Zondag! Laat ons voorzichtig blijven om het feestelijk te houden. Net zoals elke andere dag blijven de verkeersregels van toepassing, en dit voor elk verplaatsingsmiddel".

Wie mag wel rijden?

Autoloze Zondag geldt voor iedereen, behalve voor openbaar vervoer, taxi's, reisbussen, hulp- en ordediensten, gehandicapte personen met een kaart en het diplomatiek corps. De snelheid is overal beperkt tot 30 km/u.

Wanneer is het gewest 'afgesloten'?

Van 9u30 tot 19u00. Het sluiten en heropenen van de toegangswegen tot het gewest en de tunnels en het plaatsen van de slagbomen gebeurt geleidelijk. Er kan dus ook voor en na deze uren verkeershinder zijn. In sommige buurten kunnen straten langer afgesloten blijven omdat er activiteiten plaatsvinden. Om files en veiligheidsproblemen te voorkomen is het dus beter te wachten tot na 19u om Brussel binnen te rijden. 

Hoe zit het met het openbaar vervoer?

De diensten van de MIVB zijn gratis! Voor het grootste deel van de metro-, tram- en buslijnen wordt het aanbod bovendien sterk uitgebreid. Ook het busnet van De Lijn is binnen het Brussels Gewest gratis op zondag.

Met het Mobility Ticket van de NMBS reis je met de trein vanaf ieder Belgisch station naar Brussel én terug voor € 8!

Hoe naar Brussel komen?

Wie met de auto wil komen, rijdt best naar parking C op de Heizel, waar 8.000 parkeerplaatsen beschikbaar zijn (€ 10 per dag) en die vlot aansluiten op verschillende metrostations in de buurt.

De andere beschikbare parkings (beperkte capaciteit) zijn hier terug te vinden. 

Leef de verkeersregels na!

Ook op Autoloze Zondag gelden de verkeersregels! Hou je op de fiets aan de verkeerslichten, de rijrichting en de voorrangsregels. Hou je kinderen in de gaten - voetgangers horen op de stoep. 

Let op! alle Brusselse tunnels zijn afgesloten voor het verkeer en verboden terrein voor fietsers en voetgangers!

Welke activiteiten?

Op Autoloze Zondag nodigt Brussel Mobiliteit u uit om het Mobiliteitsdorp te ontdekken. Afspraak tussen 11u en 19u op de Waterloolaan.  Naast een testparcours is er een fietsherstelplaats, tal van ludieke activiteiten, een demo van de nieuwe Floya-app van de MIVB en stands van de Brusselse mobiliteitsspelers!

Ontdek alles over het programma van deze Autoloze Zondag en de rest van de Week van de Mobiliteit op onze website.