En poursuivant votre navigation sur ce site vous acceptez l’utilisation de cookies.

J’accepte

Nieuw fietspad op de Woluwelaan

 

PERSBERICHT 04/05/2024 - Nieuw fietspad op de Woluwelaan

Deze legislatuur 10 km nieuwe fietsinfrastructuur

in Sint-Lambrechts-Woluwe op gewestwegen

Dit weekend is Brussel Mobiliteit gestart met de aanleg van een nieuw fietspad op de Woluwelaan, tussen de gewestgrens en de kruising met de Emile Vanderveldelaan. De oostkant van de Woluwelaan wordt omgevormd tot een afgescheiden fietspad in twee richtingen. Dit is de beroemde “missing link” tussen de Vlaamse C202-fietssnelweg vanuit Zaventem en de bestaande fietsinfrastructuur op de rest van de Woluwelaan.

“Ik ben erg blij met deze nieuwe verbinding tussen Vlaanderen en Brussel”, zegt minister Elke Van den Brandt. “Want die biedt ook een echt alternatief voor pendelaars, die straks in alle comfort en veiligheid van Zaventem naar het Trammuseum kunnen fietsen via een apart tweerichtingsfietspad.

Het project wordt in eerste instantie uitgevoerd als testfase. De werken zullen naar verwachting ongeveer 15 dagen in beslag nemen. Er komt nog een evaluatie en daarna kan dit fietspad permanent worden gemaakt door middel van een aanvraag voor een bouwvergunning.

Dit fietspad komt er nadat ook tijdens de rest van de legislatuur uitstekend werd samengewerkt tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe om de fietsinfrastructuur op de gewestwegen te verbeteren. Tijdens de COVID-19-crisis gaf de gemeente aan dat ze die verbetering echt wilde en deed meteen ook een aantal concrete voorstellen voor betere fietspaden op gewestwegen en voor meer veiligheid voor de voetgangers. De meest van die suggesties zullen nu tegen het einde van de maand uitgevoerd zijn, en daardoor is in totaal is er meer dan 10 km nieuwe fietsinfrastructuur bijgekomen op het grondgebied van de gemeente:

·      Brand Whitlocklaan: fietspaden en -zones: afgerond in 2020

·      De Broquevillelaan en Paul Hymanslaan: covid-fietspaden, type, voltooid in 2020

·      E40: vrijliggend fietspad in twee richtingen tussen de afrit Cora en de Reyerslaan (gedeeltelijk in Sint-Lambrechts-Woluwe)

·      Emile Vanderveldelaan: werken in uitvoering (zullen eind mei klaar zijn: aanleg van brede fietspaden van het Covid-type, beter comfort voor voetgangers op de stoep en de veiligheid op kruispunten, beplanting)

·      Woluwelaan: werken in uitvoering (voltooiing tegen midden mei: aan de oostkant werd het omgezet tot een afzonderlijk fietspad in twee richtingen, in het verlengde van de strook die werd aangelegd voor de komst van tram 8; aan de westkant kwam er een fietszone; werkzaamheden aan verkeerslichten en kruispunten om de oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers veiliger te maken).

 

Elke Van den Brandt, Brussels Minister voor Mobiliteit: “Ik ben erg blij met deze uitstekende samenwerking tussen het Gewest en de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe. Met meer dan 10 km nieuwe fietsinfrastructuur op de gewestwegen van de 70 km die tijdens deze legislatuur zullen worden aangelegd, is Sint-Lambrechts-Woluwe duidelijk één van de kampioenen om het fietsnetwerk verder uit te bouwen. Over de politieke grenzen heen hebben we samen elke kans gegrepen om mobiliteitsalternatieven te promoten en samen te werken aan meer verkeersveiligheid. Dat is goed voor elke inwoner van Sint-Lambrechts-Woluwe en eigenlijk voor alle Brusselaars.”

In 2019 won de gemeente trouwens al de titel “Brusselse Fietsgemeente”. Naast de fietspaden op de gewestwegen legde de gemeente ook zelf nieuwe fietspaden aan op de eigen gemeentewegen, zoals de hele Meilaan, maar ook delen van de Vootstraat, de Théodore De Cuyperstraat, de Kerselarenlaan, de Sint-Lambrechts-Woluwelaan en de Tweehuizenweg). Daarnaast werden er ook bewegwijzerde fietsroutes aangelegd die dwars door de gemeente lopen en het gewestelijke fietsnetwerk aanvullen.

Gregory Matgen, Schepen van Mobiliteit van Sint-Lambrechts-Woluwe: “Dankzij deze kwalitatieve fietspaden moedigen we veilig fietsen aan en verminderen we het risico op conflicten met voetgangers, zeker op voetpaden. Het is heel belangrijk om vooraleer de infrastructuur een permanent karakter krijgt, een evaluatie te maken in overleg met de betrokken buurtbewoners. Zo doen we dat ook met elk mobiliteitsproject van de gemeente.”

Perscontact:  

Voor het kabinet Van den Brandt: Litte Frooninckx / lfrooninckx@gov.brussels / 0499.59.17.74

Meer info: Woluwedal | Brussel Mobiliteit (mobilite-mobiliteit.brussels)