De stad in groen en blauw
De stad in groen en blauw
Met een indrukwekkende 4.000 hectare aan groene ruimte wordt Brussel regelmatig genoemd en geroemd als een van de groenste steden van Europa. Dat is niet alleen te danken aan de veelheid aan parken of het Zoniënwoud, maar ook aan de talrijke bomen, struiken en planten langs straten en op pleinen. Vandaag staan langs de verschillende gewestwegen meer dan 37.000 bomen en verschillende duizenden langs de autosnelwegen, goed voor een kruinoppervlakte van 150 ha. De groene ruimte is echter niet gelijk verdeeld over het gewest en dat willen Brussel Mobiliteit, Brussel Leefmilieu en de Haven van Brussel verhelpen.
14 november 2023
In het Brussels Gewest kent de Kanaalzone het grootste hitte-eilandeffect en de grootste verharde oppervlakte. Hierdoor lopen de bewoners er meer gezondheidsrisico’s dan in de groenere, koelere randgemeenten. Om ecosysteemfuncties in deze corridor te herstellen en de stad verkoeling te schenken, kiest het Brussels gewest voor een grootschalige beplantingsstrategie in de buurten rond het kanaal.
Meer dan 14.000 bomen en struiken voor de Kanaalzone
Brussel Mobiliteit, Leefmilieu Brussel en de Haven van Brussel slaan de handen in elkaar om de Kanaalzone maximaal te ontharden en te beplanten. Van noord naar zuid worden in totaal meer dan 14.000 bomen en struiken geplant en gepland om verkoeling te brengen, goed voor bijna 30.000 m² ontharde oppervlakte extra en 100.000 m³ geïntegreerd regenwaterbeheer.
Voor Elke Van den Brandt, Brussels Minister van Mobiliteit en Openbare Werken, “gaat het hier om een hoogst noodzakelijke inhaalbeweging die nog maar het begin is van een groener Brussel. Bomen spelen een cruciale rol in de stad: ze zuiveren de lucht, produceren zuurstof, nemen CO² op en in de zomer zorgt één enkele boom voor evenveel verkoeling als 5 airco’s. Daarom onderzoeken we systematisch alle plaatsen waar we kunnen planten, want elke boom, elke plant telt. Meer groen draagt immers ook bij tot een betere levenskwaliteit: met een paar bomen, planten of grasperkjes waarin je kan spelen of gaan zitten, kan een buurt onmiddellijk tot rust komen en dit verbetert de levenskwaliteit er voor alle generaties. Elke Brusselaar heeft recht op een stukje natuur op wandelafstand.”
Omdat elke vierkante meter telt worden ook deze winter 2023-2024 tal van kleinere projecten gerealiseerd, meer bepaald in de minst groene wijken, en dit in afwachting van enkele grotere projecten die op middellange termijn gepland zijn.
• Vilvoordselaan: de bestaande middenberm wordt een belangrijke schakel in het ecologisch netwerk door de aanplanting van 5.000 nieuwe bomen en struiken, goed voor 25.000 m² ecologisch beheer.
• Negende Linielaan: 801 m² ontharding met nieuwe aanplantingen, er komen ook zitbanken voor voorbijgangers.
• Plaatselijke ingrepen waarbij boomspiegels in de centrale Kanaalzone vergroot en beplant worden, onder meer rond de Loredana Marchi-brug, aan het MIMA, aan de Godshuizenbrug en op de Nijverheidskaai, ter hoogte van de Bouwerstraat en de Erasmushogeschool.
• Ook aan de Ninoofsepoort werden extra m² gevonden voor ontharding en aanplanting: goed voor 15 nieuwe bomen en struiken, 1.359 m² ontharding en 1.137 m³ regenwaterbuffering.
"Momenteel leggen we een klein park aan op de rechteroever, naast de brug op de De Trooz-square," licht Sarah Vanschoenbeek, Ingenieur Directeur Onderhoud bij Brussel Mobiliteit, toe. "Voor dit project was een vergunning nodig en vooraf zijn we zijn ter plaatse gegaan om te vragen wat de bewoners wilden. De plannen werden getekend op basis van hun suggesties. Later zullen ook aan het Monument van de Arbeid, hier aan de overkant, 18 nieuwe bomen geplant worden."