En poursuivant votre navigation sur ce site vous acceptez l’utilisation de cookies.

J’accepte

Van den Brandt wil gedoofde straatverlichting weer aan

Brussels Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) wil de beslissing om de straatverlichting een half uur voor zonsopgang al te doven terugdraaien. Dat gaat de minister morgen vragen op de Conferentie van Burgemeesters.


Eind september waren de Brusselse gemeenten met energiebeheerder Sibelga tot een akkoord gekomen over energiebesparende maatregelen. Daarin werd onder meer beslist om de straatverlichting van 1 oktober tot en met 31 maart een halfuur voor zonsopkomst al te doven.

Maar volgens de minister is dat geen goed idee als algemene regel. Van den Brandt wil de beslissing alvast terugdraaien op weekdagen. « We moeten intelligente momenten kiezen om dit te doen, maar het kan geen algemene maatregel zijn, » aldus woordvoerder Pieterjan Desmet.

« En décembre, valt dat moment namelijk net samen met het spitsuur. Dan zijn er veel kinderen die naar school gaan of mensen die naar het werk trekken. In het weekend kan het dan weer wel, want het wegennet wordt veel minder gebruikt op die uren. »

Onveilig gevoel

Ook Brussel Mobiliteit vraagt om de veiligheid van de maatregel te onderzoeken. « Deze beslissing moet vanuit verschillende standpunten worden bekeken, niet alleen vanuit het oogpunt van energiebesparing, » zegt Brussel Mobiliteitswoordvoerder Inge Paemen. « We moeten kijken naar de verkeersveiligheid, maar ook naar andere aspecten. We weten bijvoorbeeld dat vrouwen zich onveilig voelen waar het niet verlicht is. »

« Ook dat valt te bekijken, » reageert Desmet nog. « We willen daarom een studie doen naar de momenten wanneer deze maatregel nodig is en wanneer niet. In de zomermaanden zou het misschien net geen goed idee zijn om een halfuur vroeger de straatverlichting te doven in het weekend omwille van het nachtleven. Laten we het dus intelligent bekijken en geen algemene maatregel invoeren. »