En poursuivant votre navigation sur ce site vous acceptez l’utilisation de cookies.

J’accepte

Troontunnel: vanaf eind november vinden werken enkel ´s nachts plaats

Sinds de zomer zorgen de werkzaamheden in de Troontunnel in Brussel voor significante hinder bij het autoverkeer.

De werken aan de Troontunnel komen vanaf vandaag in een nieuwe fase waarin de Belliardstraat opnieuw bereikbaar wordt via de tunnel en niet bovengronds, wat de hinder zou moeten beperken.

Vervolgens, vanaf eind november, zal Brussel Mobiliteit de werken uitsluitend ‘s nachts verder uitvoeren. “Er is decennia lang te weinig geïnvesteerd in de Brusselse tunnels. De Brusselse regering moet dus enorm investeren in de renovatie ervan, om de veiligheid van de automobilisten te kunnen verzekeren. En ondanks het feit dat de werken gefaseerd worden uitgevoerd om de hinder te  beperken, gaat dat helaas gepaard met hinder voor het autoverkeer. Gezien er net een nieuw circulatieschema in de Vijfhoek werd ingevoerd en met de huidige energiecrisis en de eindejaarsperiode in het vooruitzicht willen we de hinder van de werken aan de Troontunnel verder beperken. Daarom hebben we beslist om vervroegd over te gaan op een nachtscenario, waarbij de tunnels overdag open zijn voor het verkeer. Op die manier zullen bewoners, bezoekers en handelaars veel minder hinder ondervinden van deze belangrijke renovatiewerken.” stelt minister van mobiliteit en openbare werken Elke Van den Brandt.

Bruno de Thibault, CEO van Touring bedankt de Minister voor haar luisterend oor: “Touring is tevreden een positieve reactie te hebben gekregen op de suggesties en verzoeken van haar leden, die aan de overheden zijn bezorgd bij het begin van de werken. Zo kan zowel het personen- als goederentransport genieten van vlotter verkeer en van een welkome tijdswinst tijdens deze crisisperiode. Wij hopen dat dit tijdschema op algemenere wijze kan toegepast worden bij geplande toekomstige onderhoudswerken van de andere tunnels in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.”

Schepen van Mobiliteit van de Stad Brussel Bart Dhondt verheugt zich erover dat het Gewest de hinder van de werken aan de Troontunnel beperkt om de vlotheid van het verkeer op de kleine ring te waarborgen: “De werken aan de Troontunnel waren een grote bekommernis van de handelaars met wie ik de voorbije maanden sprak. Daarom hebben wij, in overleg met Minister Van den Brandt en Brussel Mobiliteit, ons ervan verzekerd dat de Troontunnel vanaf eind november overdag open zal zijn voor klanten die van overal in het land komen. Zodat alle uitbaters en eigenaars van restaurants, cafés, hotels en handelszaken in het centrum zich kunnen klaarmaken voor een succesvolle eindejaars- en soldenperiode.”  

“De eindejaarsfeesten zijn een moment waarop veel Brussels en niet-Brusselaars zich verplaatsen naar de binnenstad. Uiteindelijk moet, ongeacht het vervoermiddel, het verkeer vlot verlopen om dit gekende enthousiasme te behouden en aan iedereen zin te geven het centrum te komen herontdekken: dat zou het mooiste bewijs van liefde voor onze handelaars en horeca zijn!” besluit Ludivine de Magnanville, voorzitster van de Federatie Horeca Brussel.

Olivier Willocx, CEO van Beci, voegt toe: “Dit is uitstekend nieuws, dat het verkeer op de kleine ring eindelijk zal ontlasten en dat de CO2-uitstoot zal verminderen door een betere doorstroming van de auto's, vooral sinds het mobiliteitsplan van de Vijfhoek. Beci hoopt dat deze maatregel de vlucht van bedrijven en middenklassers uit de hoofdstad kan afremmen. Beci waardeert de luisterbereidheid van de minister en bedankt haar voor het bieden van zuurstof aan de economische activiteit, vooral in het centrum en het hoger gelegen deel van de stad. Hierdoor worden waarschijnlijk rechtstreeks honderden jobs gered, vooral tijdens de eindejaarsperiode.”

"Dit is inderdaad zeer goed nieuws voor de Brusselse handelaars! Brusselaars en niet-Brusselaars maken inderdaad van de gelegenheid gebruik om tijdens Kerstmis en de door de Stad georganiseerde festiviteiten door stadscentrum te flaneren en te shoppen. De eindejaarsperiode is natuurlijk een belangrijk deel van de omzet van de handelaars, dus de timing is perfect!" besluit Quentin HUET - Manager van Shopera, de vereniging van handelaars in het centrum van Brussel.


Photo by Roman Betik from the blog  www.StillGlimmers.com