En poursuivant votre navigation sur ce site vous acceptez l’utilisation de cookies.

J’accepte

Brussel tree city

Brussel Mobiliteit promoot op Europese schaal de cruciale rol van bomen in de stad en investeert in hun welzijn, onder meer met een innovatief en geoptimaliseerd bewateringssysteem. Brussel wordt regelmatig genoemd als een van de groenste steden van Europa met haar indrukwekkende 4000 hectare aan groene ruimte. En dat is niet alleen te danken aan de talrijke parken of het Zoniënwoud. Brussel Mobiliteit beheert 35.000 bomen langs de gewestwegen en plant elke winter tussen 950 en 1.200 nieuwe bomen.

Om de voordelen voor het ecosysteem in termen van landschap, biodiversiteit, waterinfiltratie, temperatuurbeheersing, enz. te verbeteren, stimuleert het gewest de ontwikkeling van grote bomen. Daarnaast verhoogt Brussel Mobiliteit de biodiversiteit door grasperken en bermen niet overdadig te maaien, bloemenweides aan te leggen en de openbare ruimte te ontharden met tal van microprojecten, vooral in de minst groene buurten.

Elke Van den Brant, Minister van Mobiliteit en Openbare Werken de la Mobilité et des Travaux publics : "De zomer is in het land! Wat is het heerlijk om de verkoeling van een schaduwplekje te vinden. Eén enkele boom heeft hetzelfde temperatuurverlagende effect als ongeveer 10 airco’s. Daarbovenop zuiveren bomen ook de lucht, produceren ze zuurstof en nemen ze CO2 op! Ze maken de stad beter bestand tegen hittegolven en maken vooral ook het leven van de Brusselaars aangenamer. Daarom hebben we met Brussel Mobiliteit deze winter 1150 bomen geplant langs de gewestelijke wegen en staan er nog eens dubbel zoveel op de planning voor volgende winter."

Slim gietsysteem


Met de komst van de zomer en de hoge temperaturen komt het gieten van de bomen langs de weg vaak aan bod. Nieuw geplante bomen profiteren van een slimme technologie waarmee het gieten dankzij sondes in de bodem optimaal opgevolgd kan worden tijdens de drie jaar die ze nodig hebben om zich stevig in de grond te verankeren.

Dit jaar zullen ongeveer 1.090 bomen van deze technologie kunnen genieten. Daarnaast worden nieuwe projecten ontwikkeld, zoals de plaatsing van deze appartuur in bloem- en plantenbakken. De Bourgetlaan, de Ring R0, de Leopold II-laan, de Vergotesquare, de Mettewielaan, de Jaspardlaan, de Van Volxemlaan, de Woluwelaan, de Kleine Ring, de Bossaertlaan, de Industrielaan, de Koninginnelaan zijn maar enkele plaatsen die onlangs voorzien werden van deze agronomische opvolging van de bewatering.

"In 2020 werden alle doelstellingen van de monitoring bereikt: het overgrote deel van de in 2018 geplante bomen kon zelfvoorzienend worden op het gebied van water en hun wortels ontwikkelen. Vermeldenswaard is ook de indrukwekkende waterbesparing dankzij deze technologie,  800 liter per boom op 1 jaar", onderstreept Antoine Laurent, van de groencel van Brussel Mobiliteit.

Brussel, een "tree city"

Drie steden kregen onlangs de titel "Tree Cities of the World": Ljubljana, de Àrea metropolitana de Barcelona (AMB) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nemen nemen het voortouw bij het promoten van de cruciale rol van stadsbomen voor groenere en veerkrachtigere steden en stadsregio's.

Tree Awakening, een partnerevenement van de Groene Week van de EU, het Europees Forum voor Stadsbosbouw (EFUF), het Europees Bosseninstituut (EFI) en het Clearing House-project, brengt deze drie steden en regio's samen om op 11 juni een feest van bomen te organiseren en de bestaande relaties op Europees vlak op te bouwen en te versterken. Het interactieve online-evenement brengt praktijkmensen, onderzoekers, beleidsmakers, journalisten en bewoners bij elkaar om te onderzoeken hoe ze samen kunnen werken aan een groenere en veerkrachtigere toekomst in steden in heel Europa en daarbuiten.