En poursuivant votre navigation sur ce site vous acceptez l’utilisation de cookies.

J’accepte

Een jaar gratis fietsen

Sociaal fietsverhuur helpt de meest kwetsbare Brusselaars in het zadel.


In het kader van de steunmaatregelen voor de corona-exitstrategie heeft de Brusselse regering het licht op groen gezet voor een sociaal fietsverhuurproject. Met als doel 400 kansarme mensen snel in het zadel helpen.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil de mobiliteit van kwetsbare Brusselaars verbeteren door hen toegang te geven tot de fiets als stedelijk verplaatsingsmiddel. Fietsen is een efficiënt emancipatiemiddel: het is goedkoop, maakt snelle verplaatsingen mogelijk, biedt onafhankelijkheid voor verplaatsingen naar het werk of een opleidingscentrum of om sociale contacten te onderhouden en zorgt tegelijk voor een betere gezondheid. Deze maatregel past ook perfect in het gewestelijk mobiliteitsplan GoodMove en de doelstelling om het modale aandeel van fietsverplaatsingen te verdubbelen tegen 2025. 

Dit project is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen drie Brusselse fiets-vzw's: Cyclo, Pro Vélo en de 'Ateliers de la rue Voot'. Met de steun van Brussel Mobiliteit zullen deze drie verenigingen samenwerken om 400 tweedehandsfietsen in orde te brengen en te voorzien van geschikte verlichting en antidiefstalvoorzieningen. De fietsen zullen ter beschikking gesteld worden van Brusselse organisaties die met kwetsbare groepen werken, zoals integratiecentra, wijkgezondheidscentra, alfabetiseringscentra, emancipatiecentra, openbare centra voor maatschappelijk welzijn, enz.

Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt heeft maandag de eerste twintig fietsen overhandigd via de alfabetiserings-vzw Collectif Alpha.

Het gaat om een eerste test vooraleer dit project begin 2021 op grotere schaal uitgerold wordt met meer partners uit de sociale sector. De sociale organisaties zullen, binnen hun doelgroepen, de mensen selecteren die van het project kunnen genieten en de modaliteiten bepalen waarbinnen de begunstigden de fiets kunnen gebruiken.

Voor deze eerste groep van 20 personen wordt de fiets één jaar gratis ter beschikking gesteld. Er is ook voorzien in begeleiding om te leren fietsen in de stad en de basis van fietsonderhoud (lekke band, remspanning, smeren...) wordt aangeleerd. Deze opleiding is belangrijk om beginnende fietsers te begeleiden en de modale transfer te stimuleren. Eerdere ervaringen van Pro Velo hebben aangetoond dat 80% van de mensen die dergelijke opleiding volgden daadwerkelijk zijn blijven fietsen.

Op basis van de eerste terugkoppeling zullen Brussel Mobiliteit, de fietsverenigingen en de partners uit de sociale sector de definitieve regeling begin 2021 vastleggen.